Kom igång med fyratimmarskroppens fettförbränning

Dokumentera nuläget

Se till att dokumentera var du är redan idag så att du kan följa upp resultatet.

 • Fotografera dig naken (eller i underkläderna)
 • Mät med måttband (t.ex. mage, lår, armar)
 • Väg dig
 • Mät fettprocenten (fettkaliper, BodPod m.m.)

Vänta inte med dokumentationen. Det är jättemotiverande att kunna blicka tillbaka och se hur mycket du har lyckats med från starten. Det är viktigt att du framöver följer upp dina framsteg på exakt samma sätt som du nu dokumenterar nuläget. Precis som de flesta dieter så kommer du gå snabbt ner i vikt de första veckorna. Det är viktigt för motivationen att du faktiskt kan se hela förändringen.

Ät detta

Du ska äta mat ur tre livsmedelsgrupper:

 • protein
 • kolhydrater
 • grönsaker

De enda kolhydratena du får äta är baljväxter i form av bönor och linser.

Protein: till frukost: 30 gram (minst 40% av energin ska komma från protein), lunch och middag: minst 20 gram per måltid. I första hand: ägg, i andra hand kött, fisk eller keso(naturell) i tredje hand proteinpulver.

Kolhydrater: endast i form av baljväxter (bönor och linser). Bästa val Channa dahl, svarta bönor, gröna linser, röda linser, kidneybönor. Mindre bra val vita bönor

Grönsaker: endast grönskaer ovan jord! Undantag: lök. Bra grönsaker: spenat, blandade grönsaker, inklusive broccoli, blomkål eller andra korsblommiga grönsaker, surkål, kimchee,sparris, ärtor, broccoli, gröna bönor

Regler

Protein direkt på morgonen. Inom en halvtimme från att du har vaknat ska du fått i dig 30 gram protein.

Ät samma mat om och om igen (ha 2-4 standardrätetr som du alltid äter). Det här är en diet som i första hand ger dig viktminskningsresultat, inte matglädje.

Ätardag en gång i veckan då du ska släppa på alla regler och äter precis hur mycket och vad du vill. Syftet är att få fart på ämnesomsättningen och bli av med allt sug som man kan ha under resten av veckan. Snåla inte på portionerna. Om du fuskar med ätardagen så kommer du dra ner på ämnesomsättningen och få sämre fettförbränning.

Ät bara godkända kolhydrater. För att hålla nere blodsockret får du endast äta riktigt långsamma kolhydrater, Därför är de enda kolhydraterna du får äta är legymer (d.v.s linser och bönor). Du får inte äta frukt, bröd, potatis, pasta eller annat spannmål i någon form.

Drycker: endast kalorofria drycker. D.v.s ingen mjölk, öl, fruktjuice, gränskasjuice eller läsk (se sötningsmedel nedan).

Frukt: endast tillåtet på ätardagen. Enda undantagen är tomt och avokado i begränsade  mängder.

Mejeriprodukter: Inga mejeriprodukter är tillåtna. Det innefattar mjölk, grädde creme fraische, smör, youghurt och alla sorters ost (keso är enda undantaget för dig som inte kan få i dig protein via ägg eller kött).

Snacksmat: Undvik att äta nötter eller annan snacksliknande mat varken under eller mellan måltiderna. Inget småätande mellan måltiderna. Ät större portioner så att du blir mätt istället.

Sötningsmedel och sockerfritt Var försiktig med ”sockerfria” produkter som sötats med alternativa sätt. Den söta smaken kan orsaka sötsug hos känsliga personer. Olika personer reagerar olika när det gäller den söta smaken. Sockeralkoholer, fruktos, agave nektar m.m. räknas som kolhydrater och är inte tillåtet.

Ätardag

Detta är en dag då du med flit kan släppa kontrollen och fullständigt njuta av maten. Eftersom du bara har en ätardag i veckan så kommer du snabbt upptäcka att du vill utnyttja den maximalt så att du inte känner dig besviken dagarna efteråt. Unna dig det du verkligen tycker om och som du längtat efter.

Du kommer att gå upp några kilo i form av vätska men det försvinner normalt inom några dagar. Ät linfrön eller annat drivande så att du undviker förstoppning.

Följ upp och modifiera

Se till att hela tiden följa upp dina resultat. Du kan t.ex. väga dig regelbundet och rita en kurva där du efter några veckor kan börja se åt vilket håll det går. Om du efter en månad noterar att ingenting har förändrats så är det läge att ändra något. Allt efter att du går ner i vikt så kan det bli nödvändigt att strama upp eller modifiera dieten mer och mer.

Vänta minst fyra veckor mellan varje modifiering. Ibland kan det upplevas som att du är på en platå när du ser på viktkurvan. Men en snabb viktnedgång verkar ibland kunna döljas av att fettcellerna drar åt sig vatten, som kan sitta kvar några veckor. En riktig fettmätning kan avslöja sånt.

 

32 reaktion på “Kom igång med fyratimmarskroppens fettförbränning

 1. Va!!!! Inga mejeriprodukter? Jag som älskar yoghurt. Har smör och grädde i min matlagning, har gått ner 15 kilo med min lchf och mår bra men känner att jag måste få en nystart för att gå ner ytterligare några kilo.

  Jag har precis kommit in p
  å den här siten och ska med spänning läsa mera…

  • Hej Anna och välkommen. Läs och prova det som tilltalar dig och dra dina egna slutsatser om vad som fungerar för just dig. Lycka till och välkommen med frågor. 🙂 Jenny

  • Hej Viktor

   Jättebra fråga som vi själva funderade på i början av dieten!

   Nej laktosfri mjölk fungerar heller inte. Laktosfri mjölk är lite lurig, det är i själva verket vanlig mjölk förutom att man blandat i laktasenzym (kolla på innehållsförteckningen). Anledningen till att man inte ska dricka mjölk på Slow Carb Dieten har flera orsaker som du kan läsa mer om på Inga mejeriprodukter

   /Olle

 2. Om man nu har extremt svårt för böner och linser, det är som att försöka svälja mjölklumpar för mig, hur gör man då? Bara att ge upp?

  //Petra

  • Antingen hittar man något smart sätt att i få i sig bönorna så att det känns OK. Om du mår illa av maten så kommer inte dieten hålla särskilt länge. Pröva t.ex. kikärtsbröd, kikärtspannkaka, spaghetti gjorda på bönor eller bönmos. Kikärtsbröd med en stark kryddning brukar uppskattas av de flesta, även om man inte gillar bönor.

   Om det fortfarande är omöjligt kan man skippa bönorna och ta lite mer grönsaker. Dieten blir då mer lik LCHF. Du kan läsa mer på forumet, det är många som tycker det är ett problem http://forum.fyratimmarskroppen.se .

 3. Hej Jenny & Olle!

  Jag undrar om denna diet är något jag ska sätta igång med nu när jag är gravid. Har ingen övervikt, dvs, inget högt BMI, MEN jag har ett sockerberoende och har nog bra mycket mer fett på kroppen än muskler.. Har lätt att ge upp och är ingen gymråtta. Enda motionen jag utför i dagsläget är gårdsarbete med en hästar, hundar m.m och ett rörligt jobb. Att springa är den enda träningsform som jag lykats bibehållla fram tills att jag belv gravid och orken försvann..

  Tack på förhand /Hanna

  • Hej Hanna, min spontana känsla är att om din ork är mindre så är det nog bara bra att se till att äta allsidigt och göra livet så enkelt som möjligt för dig själv just nu. En graviditet är en stor omställning och du behöver verkligen inte stressa dig med någon diet tycker jag. Ät allsidigt och ta hand om dig på bästa sätt mentalt och fysiskt och så kan du om du vill prova SCD när den tuffaste”bäbistiden” är över och du har återhämtat dig och de nya rutinerna satt sig. För en lyckad viktnedgång krävs att övriga livet är stabilt så det är en av anledningarna till mitt råd att vänta. Dessutom tycker jag att du ska få njuta av din omställning och slippa tänka på sånt som vikt just nu. Jag är inte läkare så jag kan inte säga hur ditt barn reagerar på om du går ner. Fråga en läkare om det.
   Men du skriver att du är sockerberoende. Hur tänker du med ätardagarna som finns i dieten? Och vad är ditt mål, kanske du vill hitta ett sätt att inte äta socker istället för att gå ner i vikt?

  • Hej Hanna,

   Enligt vårdguiden ska man undvika banting under graviditeten eftersom det kan frigöra miljögifter som lagrats i fettvävnaden i kroppen.

   Förutom detta så är det bra om du själv inte utsätts för svältsignaler under graviditeten eftersom det verkar kunna leda till ökad risk för insulinresistens och diabetes hos barnet när det växer upp (se t.ex. FOF och Föräldrars svält).

   Slow Carb Dieten bygger liksom LCHF på att man äter begränsad mängd kolhydrater. Jag är lite tveksam till kolhydratfattig diet i samband med gravidietet. Fostret behöver kolhydrater bl.a. för att få ett fungerande nervsystem. Troligen är det inget problem om man som på Slow Carb Dieten regelbundet äter långsamma kolhydrater (i form av bönor).

   Jag är dock ganska tveksam till de mer extrema formerna av av lågkolhydratdieter (typ LCHF med 0 g kolhydrater) med hög grad av ketos. Även Atkins kände sig osäker på detta efter rapporter som visade att ketos kunde leda till fosterskador. Lite oklart om dessa rapporter handlar om LCHF-inducerad ketos eller diabetsinducerad ketoacidos.

   Med allt detta i åtanke så tror jag det är det bättre att du just nu struntar i att försöka bli av med fettet. Fokusera istället på träna för att få mer muskler och se till att du inte fortsätter att gå upp för mycket i fett. Träning brukar sällan vara något problem vid graviditet. Jag känner flera som tränat för fullt ända in till sista veckan, men det gäller förstås att lyssna på kroppen och anpassa övningarna.

   Om du i dagsläget känner att du är ”sockerberoende” och äter alldeles för mycket socker så kan det kanske vara vettigt att dra ner på sockret och bara tillåta dig att äta socker och godis en dag i veckan, en liten ätardag helt enkelt. Under veckan kan du fokusera på att äta vanlig mat med både grönsaker, protein, kolhydrater och fett. Men om du verkligen är ”sockerberoende” så finns det risk att du tappar kontrollen på ätardagen. Men samtidigt, om du redan har tappat kontrollen så har du inte så mycket att förlora…

   /Olle

   • Hej Jenny å Olle!
    Tack för erat svar… Kärlek till er.

    Det är väl lite i dessa tankar jag själv gått. Jag har NÄSTAN helt slutat med socker sen ca 6v tillbaka, dvs, inget fika, godis,snacks, glass,drickor,mjukt bröd,frukt, knappt några kolhydrater till mat i form av pasta, ris, potatis, bullgur m.m
    DEt jag tillåter mig äta, dricka är: Hårdbröd,nötter, frön, mjölkprodukter (ost, grädde, kvarg, keso m.m) Osten är jag svår på..damn! Äter havregrynsgröt med två ägg i, med lite sylt å en MASSA kanel på morgonen. Äter väldigt mycket grönt till proteinet istället. spenat, brocolli, vitkål, roccula, avocado å tomat m.m Har dock sen jag började med att lägga om kosten lite ätit fiberpasta å råris vid kanske 6 tillfällen å då inte i några rikliga mängder alls.
    Det var ju ÄTARdagen som lockade först när jag började titta på 4-timmarskroppen så klart! Att lagligt få ha en ÄTARdag! wow!! Har dock inte infört någon ätardag ännu eftersom att jag inte är helt ”strikt” de andra dagarna. Känner mig dock ändå stolt över att de förändringar jag gjort. Besattheten runt mat å socker har minskat även om den kan vara helt sinnesjukt kraftfull när den slår till. Känns skönt att vara medveten om vad jag väljer att äta.
    Det andra var träningen… Jag har ingen motivation, har aldrig haft heller, att lägga drygt två timmar på ett gym 3-5dagar/vecka MEN jag vill ju ända bygga upp en snygg å hållbar kropp..hmmmm.. Någon form av ansträngning kommer jag nog inte undan..ha ha
    Har inte hunnit så långt som till eran/Ferris träningsbit ännu. Är inte lika trött längre men matt i benen å blir anfådd för ingenting. Vill verkligen komma igång med någon form av träning men har så JÄVLA svårt att agera, att bestämma mig och bara göra. Allt som oftast tränar jag i mina tankar men kommer inte till handling. Gymmet känns så olockande just nu. Får se om jag kan hitta några andra tips, förutom att gå på gymmet, hos er å i Ferris bok som inte känns som ett sju-mila-kliv.. 🙂

    Många kramar å återigen tack för erat svar. Erat engagemang är imponerande å värmer. Jag känner mig hörd… <3
    /Hanna

 4. Hej! Om keso är ok, är även lättkesella det? Det är ju i princip samma sak.
  Sen undrar jag också hur mycket av bönor och linser man ska äta vid varje måltid? Även bönor till frukost?
  Stort tack!

 5. Hej Stephanie, ledsen för sent svar!

  Nix, endast keso (neutral smak, ingen smaksättning). I princip är keso, kesella kvarg m.m. i princip samma sak rent näringsmässigt, men det verkar som att det är betydligt svårare att äta för mycket av keso jämfört liknande produkter. Vi har t.ex. testat kvarg och upptäckt att den är lite för god vilket gör att vi äter för mycket. Men du kan ju alltid testa dig fram och se om du fungerar på samma sätt.

  Till en början med kan du testa c:a 1 dl bönor/linser till varje måltid. Vitsen med bönorna är att ge mättnad och samtidigt lite långsamma kolhydrater. I princip ska du äta bönor till frukost, även om både jag och Jenny ofta har varit dåliga med det förutom när vi ätit kikärtsbröd (http://www.youtube.com/watch?v=hGNCRyf_OFE).

 6. Hejsan!
  Jag är jättedålig med mina frukostar, äter i bland ”snabbgröt” och vissa mornar hinner jag inte äta ( student, 19 år) Vad är bra ingredienser till en lycka frukost, lunch och middag?
  Blir lätt att hungern kommer på kvällen istället!

 7. Hej!
  Jag undrar om det är okej att steka köttet i olivolja/rapsolja, eller vad ska man använda istället?
  Är det okej att äta stekta grönsaker som är okej att äta råa(t.ex. lök och paprika)?

  • Att använda olja går bra. Vi har under perioder tagit en matsked linfröolja för omega3. Fett är inget att vara rädd för men man ska vara medveten om att det innehåller mycket energi och använda det med moderation. Tim förespråkar ghee – indiskt smör helt utan kolhydrater istället för smör om man vill ha det. Vi provade och det funkade bra men vi var/är inte så rabiata kring varken kolhydrater eller fett att vi vill göra livet jobbigt. Det är viktigt att prara en effektiv diet med att den går att hålla under tid. Lycka till!

 8. Hej!
  Tänkte försöka mig på den här dieten då jag äter mat för att det är gott och inte för att jag är hungrig… Så om detta hjälper mig att lära mig att mat är näring och dessutom ha en dag i veckan som man kan äta vad man vill, utan restriktioner (kolhydratsjunkie som jag är), det låter kanon.

  Min fråga är om man ska tänka på att äta ett visst antal kalorier per dag (typ ens basala energibehov)? Eller ska man bara gå efter hur man mår?

  Sen undrar jag om man kan äta Questbar? De innehåller ju 21 gram protein och lite kolhydrater (tror det ligger runt 3-4 gram). Mycket smidigt att ha i väskan när man är på språng.

  Och till sist undrar jag hur viktigt det är att ”träna” på sin ätardag? Enligt Ferriss bok så verkar ju det vara värsta programmet med massa knäböj och press och allt var det var, både före och efter maten. Hur gör ni?

  Jo, en sak till… Semester… Kör ni dieten strikt om ni är på semesterresa? Ska till Skottland i 3 veckor och då känns det lite ”tråkigt” att inte njuta av deras mat (kanske inte Haggis, men annat gott).

  Tack på förhand!

  • Hej,
   Vi räknade inte kalorier någon dag på dieten. Antingen räknar man kalorier och äter allt eller så utesluter man mat så att födan blir tråkig och man tappar aptit. Alla dieter bygger på en av dessa huvudprinciper. SCD bygger på den senare. Detta betyder att för att gå ner i vikt ska du inte äta mat du tycker för mycket om, då får du inte den aptitsänkande effekten som du vill ha och kommer inte heller att gå ner i vikt. Om du gillar godisliknande bars så är det alltså något du inte bör äta. Vi har haft semester och följt dieten, inga problem om man bestämmer sig. Och om alla som reser är på den förstås. Men om du vill äta annat så håll inte diet på din resa utan njut av din semester med risken att gå upp i vikt.

 9. Hej!
  Ser att det står kikärtsbröd o kikärtspannkakor.
  Är det tillåtet med konserverade kikärtor också?
  Jag är ovo lacto vegetarian och skulle underlätta om jag kunde äta kikärtsbiffar.

 10. Hej !
  Tänkte bara höra om det är någon fördel med att köra typ ketogenisk diet kombinerat med intermittent fasta ?

  Mvh/ Jim

  • Hej Jim. Jag provade IF och SCD i kombination under en period (40 dagar) med effekten att jag fick lite väl mycket energiunderskott vilket gjorde att jag gick ner men efteråt fick en period av att jag åt för mycket istället. Jojobantning. Inte bra. Så mitt råd är att du väljer en diet och håller den i 4 veckor för att utvärdera sedan testa den andra i 4 veckor och utvärderar. Efter det väljer du den som gav bäst resultat och som du mådde bäst av.

 11. Hej
  jag har kört ganska strikt lchf i snart 3 månader och kroppen har transformerats något men vikten har stått i stort sätt still. Jag tog medvetet en ät-vad-jag-vill-dag i lördags och tänkte nu äta mer som fyra timmars kroppen. Däremot klarar jag inte av och vill inte äta bönor/linser. Tror ni det ändå kan fungera om jag äter ovanjordgrönsaker som squash blomkål broccoli mm? Har i en dryg vecka varit noga med 30 30 regeln även med lchf. Just nu är jag på plus efter ätardagen och hoppas det släpper snart. Har ni några exempel på när någon växlat från lchf till 4tk och det har hänt mycket första veckan?

 12. Hej, ursäkta lång väntan.
  Ovan-jord-grönsaker går bra på SCD. Bönor/linser är långsamma kolhydrater. Slow Carb Diet är inte No Carb Diet varför du kan äta långsamma kolhydrater.

  Vi vet inte vad du menar med 30 30 så berätta gärna.

  Den initiala viktförlusten är mestadels vatten som binds av kolhydrater och elektrolyter. Eftersom du redan är i ketos så borde den reduktionen redan ha skett för dig och du borde ha gått upp rejält när du fyllde på med kolhydrater och elektrolyter på din ätardag vilket du kommer gå ner under några dagar efter ätardagen. Jag har inte hört från någon som har växlat från lchf till SCD och jag tror att olika kroppar reagerar olika. En skillnad i alla fall är att man måste vara beredd på att fluktuera i vikt några kg upp och ner varje vecka iom ätardagen och man måste mäta resultaten på längre sikt. Den stora andelen viktfluktuationer är bara vattenmassa och den skall man inte bry sig om. Det är svårt att överhuvudtaget se fettreduktion på en våg innan man har varit på en fettreducerande diet i 4-8 veckor. 2 kg fett kan vara mycket jobb och ta flera veckor medan 2 kg vatten bara kräver att du saltar din mat och äter lite mer kolhydrater så har du lagt på dig dem.

  Så summan av kardemumman; bry dig mindre om vad som händer med vågen på en vecka och mer om hur din kropp ser ut om 6 månader.

  Lycka till!

 13. Intressant. Men hur blir detta i kombination med träning som exempelvis HIT eller löpning ? När man ska springa behövs energi för att orka prestera och gå ned! vilket blir lite motsägande i samma stund som man försöker gå ned. Hur mycket kalorier är också bäst att ligga på ? Resonerar ni så eller tänker ni att följer man ovan så spelar inte kaloriantalet någon roll?

  /Något förvirrad, hoppas på bra motiverande svar.

  • Hej Fredrik. Att gå ner i vikt kräver ett kaloriunderskott. Det får du lättast av att äta mindre. Man kan öka sitt underskott genom träning också men precis som du säger så krävs det energi för träningen och om man har alldeles för lite energiintag så blir kvalitén på träningen lidande. Man kan säga att du får välja vilket fokus du har. Om det är viktigast för dig att få kvalitativ träning så behöver du äta mer och du kan inte gå ner i vikt särskilt snabbt. Vill du däremot främst gå ner i vikt och komma igång med motion för välmåendet (och bränna några extra kalorier samtidigt) så ät enligt dieten och gör mjuk, mindre ansträngande motion så som tex. promenad, lättare cyckelturer eller lättare simning som inte anstränger kroppen lika mycket som löpning eller HIT.

   På denna diet räknar du inte kalorier men du måste ligga på minus för att gå ner i vikt. Hur mycket du kan äta och fortfarande gå ner är mycket enkelt att ta reda på. Om du går ner så ligger du på minus om du inte går ner så måste du äta mindre.

   Hoppas förvirringen lade sig. Lycka till!

  • Hej igen, Vill tillägga att intensiv träning både styrka och kondition fungerar utmärkt att göra dagen efter ätardagen då kroppen är full av kolhydrater och energi.

  • Hej Tobias!
   http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall är en kanonlänk där du kan söka på det du ska äta och se hur mycket protein det innehåller. Om du ska äta kokt ägg tex väger ditt kokta ägg utan skal och så skriver du kokt ägg i rutan, klickar på ägg och väljer sedan vald vikt och skriver in vad äggen vägde. Då kan du se exakt vad det innehåller.

   Det finns många sidor och appar som gör detta men det förutsätter att du har en köksvåg för att du ska kunna veta vad det innehåller. Finns många digitala billiga. Efter ett tag så lär du dig hur många ägg du ska äta eller annat så du behöver inte kolla.
   Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *