Vad är PAGG?

PAGG är den kombination av tillskott som Ferriss provat sig fram till för att ersätta den traditionella fettförbränningsstacken ECA (där E är efedrin, C är för koffein och A är för acetylsalicylsyra). Till skillnad från ECA så är PAGG betydligt säkrare, finns inte på dopinglistan och innehåller inget som du inte skulle kunna finna i vanliga hälsokostbutiker.

Det är viktigt att komma ihåg att PAGG liksom de flesta andra tillskotten för att gå ner i vikt aldrig är någon genväg eller mirakelkur. För att ha nytta av PAGG gäller det att du redan har en bra diet och att du ligger på energiminus (d.vs. du går redan ner i vikt), detta gäller även för ECA. PAGG kan möjligen hjälpa dig lite på traven och fungera synergistiskt, men räkna inte med att den ska hjälpa dig att bryta en platå.

PAGG består av fyra kostillskott som tas tillsammans: Policosanol, ALA, vitlök och grönt the. P=Policosanol, A= ALA, G= Garlic (vitlök), G= Grönt te.

I den svenska översättningen kallas tillskottet istället ”PAGV”, men vi föredrar den engelska varianten PAGG som är enklare att uttala.

En dos PAGG = Policosanol 25 mg, ALA 300 mg, Grönt te 325 mg, Vitlök 200 mg.

ALA

ALA (Alpha Lipoic Acid) ökar insulinkänsligheten. Det betyder att det krävs mindre insulin för att transportera energin från kolhydraterna in i muskelcellerna. Man har upptäckt att ALA minskar kroppsfettet hos försöksdjur med diabetes. Om du inte är diabetiker eller insulinresistent så är det inte lika säkert att ALA ger lika god effekt.

Vitlök

Vitlöken är en gammal medicinalväxt som påstås ha positiv effekt på blodfetterna och fungerar som en svag antibiotika. Den sägs även öka ämnesomsättningen. Den aktiva substansen i vitlök kallas för allicin. Det är en svavelförening som ger vitlöken dess karaktäristiska lukt.

Policosanol

Policosanol är en mix av diverse fettalkoholer extraherade från vaxet i sockerrör. Den primära sockeralkoholen i policosanol är octacosanol följt av triacontanol. Policosanol marknadsförs som kolesterolsänkande hälsokosttillskott trots att den inte verkar ha någon bevisad verkan. Att policosanol används i PAGG beror på att Ferriss av en slump upptäckte att den ökade fettförbränningseffekten av AGG.

Grönt te

Flavonoiderna i grönt te (EGCG) förhindrar att kroppen lagrar överskottet av kolhydrater som fett och leder dem istället till muskelcellerna. Dessutom hjälper de kroppen att göra sig av med fettceller. Studier tyder på att grönt te kan öka ämnesomsättningen och hjälper kroppen att bränna fett.

2 reaktion på “Vad är PAGG?

  1. Det finns också Policosanol-produkter på marknaden som utvinner Policosanol ut ris. Är det lika bra?

  2. Hej Gunnar, intressant fråga! Rent teoretiskt borde det inte vara någon skillnad mellan ris- och sockerrörspolicosanol (inkluderat alla andra källor av policosanol) i alla fall om det är samma mängd octacosanol och om det nu är octacosanol som är den verksamma ingrediensen. Forskningen kring blodfettsänkande effekten kring policosanol är sparsam och mig veterligen finns det ingen som helst forskning kring den viktminskande effekten av policosanol i PAGG. Kort sagt; jag har ingen aning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *