Proteinpulver fördelar och nackdelar samt lite tips på vägen

Proteinpulver är ett enkelt sätt att snabbt få i sig en större mängd protein i form av en shake. Det är billigare jämfört med att köpa vanlig mat och dessutom innehåller de flesta pulver knappt något fett eller kolhydrater/socker.

En nackdel med proteinpulver är att många pulver har en artificiell smak, det kan ta ett tag att hittat en smak som du tycker om. När de smakar som bäst så smakar ett proteinpulver ungefär som en milkshake. En annan stor nackdel är att det inte blir samma mättnadskänsla i magen som när man äter vanlig mat, pulvret har inte mycket fibrer eller volym.

En liten detalj, som dock är lite oklart hur stor betydelse det har är snabbheten i proteinet. Vissa proteinpulver, speciellt vassle, tas snabbt upp av kroppen och ger därför snabb tillförsel av protein till kroppen. Det kan vara bra med snabbt protein direkt efter träning eller när man vaknar på morgonen eftersom kroppen då har energibrist och riskerar att bryta ner muskler. Andra proteinpulver som t.ex. kasein ger istället en långsam utsöndring och är bra om man vill ha jämn utsöndring av protein under längre tid. Oftast är en kombination av snabbt och långsamt protein det mest optimala.

Jag har testat risprotein som  innehåller lite mer fibrer och som ger  mer  fyllnad i magen och som gör att man  känner sig mätt.

Om du ska äta  proteinpulver så se till att  välja ett pulver  som innehåller så lite kolhydrater som  möjligt. Exakt vilken typ av protein spelar inte  så stor  roll; vassle är och ägg anses vara  de bästa proteinerna, men alla fullvärdiga  proteiner fungerar bra.  Sojaprotein är lite  kontroversiellt, men fungerar troligen  precis lika bra som vassle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *