Kroppspositivism – ett sätt att må bra idag

Så levde de lyckliga i alla sina dagar … 

Jag har alltid undrat vad som händer efter att prinsessan fått sin prins då de, som det sägs, ska leva lyckliga i alla sina dagar.

Vi lär oss tidigt att vi ska uppnå något för att sedan leva lyckliga i alla våra dagar. Hela vår kultur bygger på framgångshistorier av detta slag. Vi ser före och efterbilder men vad händer sedan???

Vad väntar du på?

När det kommer till viktminskning så har nästan alla en drömlik och orealistisk förväntan på hur det smala livet i änden av regnbågen ska se ut. Därför är det vanligt att vi sätter livet på paus i väntan på vår målvikt. Det spelar ju ingen roll med något just eftersom vi inte är smala, och just nu kan det kvitta, hit med lite snabbmat. När vi är smala så ska vi köpa fina kläder, börja dejta, ta tag i oss själva på det ena eller det andra sättet. Då ska vi leva lycklig i alla våra dagar.

Och när vi är smala så kan vi uppleva ett rus av att känna oss smala och fina. Men det går över. Vi lever nämligen inte i en saga. Ingen som ser lyckad ut utifrån lever lycklig i alla sina dagar. Den enda chansen på en lycklig dag vi får i våra liv är dagen idag, och det gäller oavsett vikt. Det vi gör idag spelar roll. Carpe diem och allt det där du vet …

Jag vet att du vet detta men jag vet också att du har en liten förförisk röst som lovar dig guld och gröna skogar i fantasin om den perfekta kroppen och nästan ger dig tillåtelse att skita i vad du gör mot dig själv idag eftersom det inte räknas; du har ju inte gått ner i vikt ännu.

Kroppspositivism – att va positiv mot sin kropp

I social media finns det fler och fler människor som omsluter livet här och nu genom kroppspositivism. Det jag gillar med det är att de har slutat vänta på att duga. De visar en uppskattning för sin kropp som den är just nu. För smala, vältränade personer har detta varit norm länge. Det finns många välformade rumpor och pumpade magrutor i sociala medier. Personligen tittar jag på båda typerna av kroppspositivism. Jag blir inspirerad av att se människor som njuter av sina kroppar. Oavsett form. Jag blir glad å deras vägnar och inspirerad att själv älska min kropp mer (märk väl att det inte alltid är den mest välformade rumpan som verkar sitta på den mest kroppspositiva människan, får dig att tänka, eller hur?).

Att fira, älska och uppskatta sin kropp som den är just nu är det finaste vi kan göra tycker jag. Jag tror att självkärlek är ett första och det största steget en människa kan ta mot hälsa. Låt kärleken komma ut i handling så gott som du förmår idag.

  • Om du idag går i trasa och lump i väntan på att komma i dina fina kläder så tycker jag att du ska gå till affären och köpa något fint till dig själv.
  • Om du inte vågar dejta för att du är överviktig så tycker jag att du ska skapa en fantastisk profil på en dejtingsida och fatta hur underbar du är (sluta snåla med dig själv, det finns andra som faktiskt vill njuta av ditt sällskap).
  • Handla riktigt bra mat till dig själv, visa för dig själv hur mycket du tycker om dig själv genom att lägga lite extra kärlek, tid och planering i att göra något du njuter av och som du mår riktigt bra av.

Förskönar kroppspositivism självdestruktivitet?

Att paralyseras av skuld som blir självanklagelser bär inget bra med sig. Det blir heller inte rätt att förneka den självdestruktivitet vi faktiskt har gjort oss skyldiga till. Kroppspositivister anklagas för att just förneka och till och med att försköna en självdestruktiv livsstil. Måhända kan det vara så för vissa.

Det jag ändå uppskattar med kroppspositivismen är livsbejakandet. Ett första steg till varaktig förändring är acceptans av nuläget, att se det, kanske sörja det destruktiva i det, uppskatta det kärleksfulla i det och inte låta det stå i vägen för att låta kärlek visa vägen från nu och framåt efter bästa förmåga. Jag önskar att alla ska känna sig välkomna på stranden i sommar som de är.

Ett vanligt förhållningssätt vi har inför vår övervikt är att bli paralyserad och bara fortsätta vara destruktiva mot oss själva. Det är som att destruktivitet ger tillåtelse till mer destruktivitet. Vi har ju ändå redan sabbat dagen  med att ta bulle till fikat osv. Jag tycker vi ska bryta den trenden med kärlek även om det innebär en sådan liten sak som att vi hejdar oss vid en bulle eller tar extra grönsaker till middag eller dricker mer vatten den dagen. Ingen kärlekshandling är så liten att den inte räknas. Du behöver inte vara perfekt. Ingen är.

Känn gärna din rättmätiga skuld över att du har begränsat ditt liv genom destruktivitet och skadligt ätande. Men känn också kärleken i denna skuld som manar dig till att göra bättre.

”Skulle jag göra så här mot mitt barn?”

Frågan ovan ställer saker på sin spets. När du vill ta om fast du är mätt, äta chips istället för middag, strunta i träningen, klä dig i trasa och lump, säga nej till goda vänners sällskap eller möjligheten att träffa någotn att älska och förvägra dig att leva innan du har uppnått en viss vikt – fråga dig då om det är så du skulle behandla ditt (eventuellt hypotetiska) barn. Är det så du skulle önska att ditt vuxna barn skulle leva? Se på dig själv med oändlig kärlek. Vad vill denna kärlek dig?

Älska, älska, älska din fantastiska kropp idag och håll inte tillbaka dig själv från att vara lycklig denna dag!

En reaktion på “Kroppspositivism – ett sätt att må bra idag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *