Identitet och viktminskning – är du den hopplösa?

Berättelsen om dig är inte sann

Vi har alla berättelser om oss själva. Vi använder dem för att förstå oss själva och våra sammanhang. Det är genom vår berättelse som vi vet vem vi är. ”Alla i min familj är stora” ”Jag hatar att banta” ”Jag går alltid upp i vikt efter en viktnedgång” ”jag kommer några dagar in i en diet för att sedan förstöra allt” ”Jag är en godisråtta” ”Jag kan inte gå ner i vikt” ”Jag är hopplös” ”Jag älskar mat” ”Jag kan inte leva utan choklad” ”Något ska man väl få unna sig” ”Jag är ett hopplöst case”.

Oavsett om de berättelser vi berättar om oss själva är bra eller dåliga för oss så ger de oss en känsla av identitet. Det är skönt att veta vem vi är, det är en känsla av kontroll, trygghet och gör framtiden lätt att förutspå/kontrollera. Positiva berättelser tjänar oss. Till exempel ”oavsett vad som händer så får jag alltid till det på något sätt” eller ”varje gång jag möter motstånd så kommer jag närmare målet”. Men de negativa berättelserna håller oss ifrån ett bra liv.

Det vi tänker om livet besannas eftersom vi ser det vi fokuserar på. Och varje gång vi ser det besannas så stärks vår övertygelse om att vi har rätt. På det sättet kan negativa berättelser (till exempel ”jag kan inte”) få ett starkt fäste trots att de inte är mer sant än motsatsen ”jag kan”.

Vi behöver bryta oss loss från våra gamla negativa historier om misslyckande samtidigt som vi bygger upp nya positiva historier för att lyckas.

Hur bryter vi oss loss?

Ingenting är beständigt, allt förändras. Så även vi. De tankar vi hade om livet som barn har förmodligen förändrats mycket sedan dess. Vi har redan bytt flera historier om vem vi och världen är så det är dags att ömsa skinn igen. Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen. Var och en väljer sin historia och väljer liv varje dag. Det börjar med att vi inser att vi kan förändra vårt narrativ. Från och med nu kan du börja fundera över hur din historia om dig själv ska låta nu och framöver.

En ny självuppfattning

Inom kort kanske du hör dig själv säga saker som ”Jag brukade tänka att jag inte kan lyckas men idag väljer jag att tänka att jag kan lyckas”. Om du förut tog minsta friktion som ett bevis på att du inte kan lyckas så ser du idag på friktionen som en nödvändig lärdom för framgång.

Kanske ändrar du hela din attityd gentemot ditt förflutna och tänker på det som en guldgruva av lärdom och självinsikt. På detta sätt kan du inte annat än lyckas. Vackra lotusblommor växer ur den grötigaste gyttjan.

Många nyktra alkoholister, narkomaner och matmissbrukare jag har mött berättar att de är tacksamma för sitt missbruk eftersom de har lärt sig så mycket i processen av att tillfriskna och de skulle inte vilja vara utan den kunskapen eftersom den visar vägen till ett lyckligt liv. Stor smärta är ofta vägen till ett lyckligt liv eftersom den så skoningslöst kräver att vi hittar en väg ut.

Om vad andra tycker

Vi delar med oss ständigt av vår historia till människor omkring oss. Vi tycker om att bekräfta vem vi är inför andra, även om det ibland är hur dåliga vi är. Vi beklagar oss för varandra om hur hopplöst mycket det är på jobbet, hur stressade vi är eller hur mycket sjuka vi har varit denna höst. När man delar liknande historia skapas en känsla av samhörighet och historien förstärks.

Om vi vill förändra våra liv så behöver vi börja prata om de positiva historierna eller åtminstone inte delta i de negativa. Andra kanske tycker att vi är konstiga som inte deltar i gnället men det är nu vi tar ställning. Vill vi må bra eller vill vi få andra människors bekräftelse? Vi väljer vilken historia vi vill förstärka och leva.

Det vi fokuserar på växer så var noga med vilka historier du bekräftar för dig själv och andra för du kommer att få leva dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *