Inget sötningsmedel

Var försiktig med ”sockerfria” produkter som sötats med alternativa sätt. Den söta smaken kan orsaka sötsug hos känsliga personer. Olika personer fungera lite olika när det gäller sötmasmaken.

Aspartam m.fl. är artificiellt socker som används för lightdrycker. Aspartamet i sig verkar inte ställa till någon skada med dieten, men om man ska vara på säkra sidan bör man undvika det totalt.

Sockeralkoholer har börjat dyka upp i sockerfria produkter (suckrin, maltos m.m.) Produkterna har fått Atkins välsignelse och finns i allehanda typer av LCHF-godis. Flera av sockeralkoholerna omvandlas så småningom till glukos och fungerar alltså som kolhydrater, om än långsamma sådana. De åstadkommer en höjning av blodsockret och har ett GI på mellan 0 och 30. Man kan läsa på nätet hur personer som kör LCHF- diet upptäckt att fettförbränningen stannar varje gång de äter sockeralkohol.

Fruktos finns i frukter, Agave nektar, Katussocker m.m Det luriga med detta socker är att det visserligen har mycket lågt glykemiskt index eftersom detta socker främst tas upp av levern, men när levern får socker så minskar också fettförbränningen i kroppen (fruktos stänger av ketosen).

Vi har provat att baka LCHF-kakor och Jenny åt gladeligen i tre dagar mer och mer, fick sug och var tvungen att sluta men drogs med starkt sötsug i ytterligare tre dagar!

Detta gäller på dietdagarna då du vill slippa sug. På ätardagen få du äta och dricka hur du vill. Många med oss upplever att det inte får sug på ätardagen, trots socker och aspartarmintag.

 

2 reaktion på “Inget sötningsmedel

  1. Hej! Min man har just fått massa vitaminer utskrivna av läkare.. (inför ett provrörsbefruktnings försök..) han är bestämd på detta med sötningsmedel.. strängt! Tyvärr är det sötningsmedel i vitaminerna, det är brus.. vad säger ni, kan han ta dem ändå?

  2. Att man ska vara försiktig med sötningsmedel handlar huvudsakligen om att sötningsmedlen ofta gör maten lite för aptitlig så att vi äter för stora portioner. Sötningsmedlet i brustabletterna handlar oftast om att dölja en äcklig/bitter smak och inte om att man ska luras äta mycket. Jag kan inte se att brustabletter skulle vara något hinder på dieten, även om de innehåller sötningsmedel. Om din man fortfarande är bestämd så försök hitta motsvarande vitaminer (och samma dos) utan sötningsmedel via t.ex. en hälsokostbutik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *