Zeo sömncoachen

Fick ett efterlängtat paket med posten idag. Det handlar om Zeo Personal Sleep Coach
, en liten maskin som registrerar hjärnvågorna under natten och som sedan visar hur jag pendlat mellan vakenhet, drömsömn, lätt sömn och djup sömn.

Den fungerar via ett pannband som man har på sig medan man sover. På bilden härintill visar Brunis hur pannbandet ska sitta. Mottagarenheten fångar upp och sammanställer informationen. Det går även att exportera data på ett SD-minne om man vill analysera det hela lite mer i detalj på datorn.

Zeo har även en väckarklocka som kan väcka dig på den mest optimala  delen av sömncykeln. Det kan kännas ganska tufft att bli väckt när man sover riktigt djupt, men det ska Zeo kunna avhjälpa.

Tanken är att att man ska använda den för att hacka sömnen genom att testa effekten av olika åtgärder och se hur sömnen förändras. Vad händer om jag tar koffein på kvällen, om jag tränat samma dag, om jag sovit lite dagarna innan?

Jag är också nyfiken på effekten av ZMA® , ett Zinkkostillskott. Flera peroner som testat ZMA har beskrivit att verka drömma mer under sömnen, något som jag också har upptäckt. Så fort jag spelat in några ”normala” nätter så kan jag börja testa.

ZEO sömncoach finns både som fristående modell (den jag köpte) eller som portabel modell som kommunicerar via smartphone (t.ex. Iphone). Den kan köpas via Amazon i England:

Själv lyckades jag hitta min Zeo billigt på Ebay. Inklusive frakt och tull så blev kostnaden strax under tusenlappen.

För mer information, kolla på hemisdan: Zeo Sleep Coach, där finns även mycket fakta och artiklar som rör sömn. Du hittar även länkar till entusiastiska sömnhackare som är intresserade av sömnförbättring, intensiva drömmar, polyfasisk sömn m.m m.m.

 

2 reaktion på “Zeo sömncoachen

    • Jag har använt Zeo varje natt i över ett år och upptäckte bland annat att jag vaknade 6-8 gånger per natt vilket jag efter ett tag lyckades lösa. Har också upptäckt att min sömn är mycket förutsägbar och påverkas egentligen bara av hård träning eller kraftiga doser av koffein (träning ger mer total sömn, speciellt REM-sömn). Min tanke var att regelbundet använda Zeo och sedan extrahera ut statistik för att titta på lite långsiktiga trender. Dessvärre har Zeo gått i konkurs och man kan inte längre köpa nya elektroder (förbrukningsvara som räcker några månader). Jag måste alltså fixa till egna elektrodband vilket jag inte tagit tag i ännu. Så just nu står Zeo och samlar damm på nattduksbordet. Men så fort elektrodproblemet är löst så ska jag fortsätta.

      Lite trist att de gick i konkurs med tanke på att det var så fantastisk proffsig produkt. De var förmodligen lite före sin tid med en alltför avancerad produkt. De flesta verkar nöja sig med FitBit och liknande billigare produkter som registrerar sömn genom inbyggd accelerometer (noterar när man vänder sig i sängen).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *