Ortorexi – högmodets sjukdom

Läser just nu en bok om Ortorexi*(se boken nedan). Jag kände igen en aspekt som jag har skrivit om tidigare i bloggen. Högmod. Författaren, Steven Bratman, har själv haft ortorexi och berättar om hur mycket bättre man kände sig än andra som inte kunde kontrollera sitt ätande. Hur lätt det var att se ner på dem. Det var en av ortorexins största ”vinster”. En av de aspekter som gör att det är så svårt att bli av med sjukdomen eftersom sättet att äta är något en ortorektiker är stolt över till skillnad från anorektikern (åtmistånde i senare fasen) eller bulimikern som skäms för sitt sätt att äta.

Det känner jag igen från perioder då jag har haft mycket strikt diet. Då har jag ibland tänkt att om jag kan så borde andra också kunna hålla diet. Jag har högmodigt känt mig bättre än de som misslyckats. Ju striktare diet jag har gått på, desto mer högmod har jag känt. Jag har till och med känt mig högmodig när jag har tänkt på mig själv innan dieten ”I once was lost, but now I´m found!”- typ. Jag har hittat DIETEN, jag har sett ljuset och nu förstår jag allt! Men jag har ju inte anorexi eller ortorexi, vilket betyder att jag inte kan vara perfekt i min diet under någon längre tid så tids nog (och irriterande nog) sällar jag mig till majoriteten av människor som misslyckas lite med maten emellanåt och tappar min fina, rena, perfekta idealdiet. ;-). Då får jag krypa till korset och erkänna att det kanske inte är så lätt som jag tänkte under dieten. Då ser jag mina egna tillkortakommanden och får istället jobba på att gilla mig själv trots dem. Det är en bitter medicin men en som håller i längden. Det sägs att högmod går före fall och det är så det känns. Jag får tacka och ta emot i mina goda mat-perioder  samtidigt vara ödmjuk inför de perioder då jag äter för mycket och trasslar med maten. Jag är inte för en gång befriad, jag är såhär. Lite upp och ner. Jag har genom bättre förståelse för hur jag fungerar mentalt, fysiskt, biokemiskt och känslomässigt med mat fått längre lugnare perioder och det är kanske det bästa jag kan få. Nej, jag blir nog aldrig perfekt. Inte på något vis.

…Attans då! 😉

 

* Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av tex överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mera att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En ortorektikers mål är att vara den ultimata hälsosamma människan. (Text från Wikipedia)

En reaktion på “Ortorexi – högmodets sjukdom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *