Mjölkprodukter och insulin

Jag är fortfarande konfunderad över att man inte ska äta mjölkprodukter, men att Keso verkar fungera bra på deieten. Jag hittade en avhandling om vassleproteinets insulinstimlerande effekt i ”Insulinogenic Effects of Milk- and Other Dietary Proteins, Mechanisms and metabolic implications”:

Sammanfattningsvis kan det konstateras att det höga insulinsvar som ses efter mjölkprodukter främst är relaterat till vasslefraktionen. En trolig mekanism är att vassleproteinet snabbt spjälkas och orsakar höga nivåer av specifika aminosyror i blodet.

Vi kan också se att

Insulinresponsen efter en vasslemåltid var dubbelt så stor som efter vitt bröd, ett livsmedel som normalt anses vara väldigt insulinfrisättande

Där har vi alltså förklaringen till varför man ska undvika mjökprodukter. Värt att notera att mjölk huvudsakligen består av två proteiner: vassle och kasein. Vid osttillverkning klumpar kaseinet ihop sig och bildar ostmassa, vasslet löser upp sig i vattnet och hälls bort (eller tas om hand för att göra messmör eller vassleproteinpulver).

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *