If it works – work it! Bodyhacking- vad är det?

Bodyhacking är en inställning. Det är en attityd att alltid gå efter resultatet istället för reglerna. Låt oss titta närmare på det.

Tumreglerna före allt annat under en diet är:
1) Om det fungerar -> fortsätt (If it works – work it!)
2) Gör det lätt!!!

En glad Jenny fyller 40 (år 2014). Håller vikten hyffsat sedan 2012 😀

Detta tänk har två stora fördelar:
1) Du lär dig för livet om vad som fungerar och inte – när du vill hålla vikten eller behöver förlora några kg så vet du vad du ska göra. Du behöver inte gissa eller haka på vad andra säger fungerar för dem.Du vetvad du ska göra.

2)Du ska leta efter den enklaste vägen ner i vikt, ett sätt där du är mätt och belåten och får mental styrka. Vissa dieter är så svåra att hålla, de är effektiva eftersom man svälter sig men man måste ha en vilja av stål för att orka och efter en tid (oftast innan man har nått resultatet man vill ha) så ger man upp och går upp i vikt. Målet med bodyhacking är att göra viktnedgång så enkelt och lätt som möjligt. Ibland tror vi att vi måste lida pin för att bli fin men det gäller bara till en viss gräns för om det blir för jobbigt så hoppar vi av. Vi blir inte heller nödvändigtvis smalare av att lida mer på en diet. Ibland tror vi att mer smärta ger mer resultat men så är inte fallet. Tänk på de som startar ett tungt träningsprogram i januari, inte alls anpassat till deras dåliga kondition. De ger sig ut och springer milen med övervikt, ut igen nästa dag. Snart har de dragit på sig benhinneinflammation och kan inte träna på 2 månader alls. När det kommer till viktnedgång och fitness så tappar många sitt sunda förnuft. Jag har gjort det många gånger för att jag varit så peppad och gillar känslan (obs: känslan av resultat, inte själva resultatet) av att skapa resultat vilket är känslan av hunger vid diet eller smärta i gymmet/spåret. Men att det gör ont betyder inte att det blir resultat. Döööhhh!

Det gäller att vara smart när det kommer till ansträngning. Tänk som en smart investerare; ”hur kan jag få mesta möjliga avkastning på energin jag investerar?”
Låt oss skrota ”vill man vara fin får man lida pin” och tänka i motsatt riktning: ”hur smärtfri kan jag göra min dietperiod och samtidigt få fantastiska resultat?”

När jag vill gå ner i vikt så vet jag att SCD fungerar att modifiera. Jag vet vad jag ska göra för att skapa resultat i olika viktklasser och när jag mår mentalt på olika sätt. Till exempel fungerar det att ta 1 dl mjölk i kaffet /dag för mig. Det har visat sig oxå att jag inte behöver äta direkt efter att jag stigit upp på morgonen för att få resultat. Det viktigaste för mig har dock varit den mentala biten – som jag skriver mycket om i vår blogg. Därför har jag ägnat mycket energi åt att experimentera mentalt. Se tex. senaste blogginlägget då jag experimenterade med mindfulness. Att gå ner i vikt är ett mentalt jobb först och främst. Det är främst vår mentala styrka som bestämmer om vi kommer hålla dieten och sedan hålla vikten. Det är också den största anledningen till att försöka göra själva ”dietandet” så enkelt och lätt som möjligt. Vi har begränsat med viljestyrka så det gäller att vara smart och hushålla med resurserna. Se filmserie om viljestyrka nedan eller på denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=ZI-TXCeWF-c&list=PLOZKsp5Xu4cU2vepKKe9VRLuQYNO0diBk&index=1

Detta är varför jag tycker att det är viktigt att inte fastna i resonemang om vad som är den rätta dieten eller dietregeln som om de vore religioner eller naturlagar utan istället lära sig att förstå sin kropp och själ. Allas kroppar reagerar olika för att inte tala om våra mentala skillnader.

Detta tänkande kallas för bodyhacking. Läs mer om det i artiklarna på vår sida:
http://fyratimmarskroppen.se/lista_artiklar.php?katnr=809&kat=Bodyhacking&bild=bodyhacking.jpg

eller läs vår bok:

http://www.bokus.com/bok/9789174377675/
https://www.adlibris.com/se/bok/knack-koden—ga-ner-i-vikt-din-guide-till-4-timmarskroppen-9789174377675

Filmserie om viljestyrka:

2 reaktion på “If it works – work it! Bodyhacking- vad är det?

 1. Hej!
  Hjälp vilken bra sida och vad duktiga ni är!!
  Jag har en liten fundering jag gått och ruvat på ett tag.. det handlar om kalorier in/ut.
  Enligt en uträknare så har jag ett basalt behov på ca 1500 kcal/dag och med min träning inräknad (gym 6 dagar/vecka) så ligger mitt behov på ca 2600 kcal/dag. Min fråga är om man helt enkelt räknar med träning och kanske även ”extra” träning till behovet? Säg att jag tar en extra löprund en dag, ska jag äta mer den dagen för att kompensera detta, eller enbart se det som ytterligare underskott på ett positivt sätt..?
  Funderar även på om jag ska lägga in en ätardag/vecka.. brukar inte ha fuskdagar mer än nån gång i månaden.. kan det hjälpa mig med min förbränning? Denna har varit extremt dålig och vikten rör sig inte.. äter idag ca 1600 kcal/dag.
  Detta blev långt men..
  Tacksam för svar 🙂

  • Hej Jenn, Tack för dina fina ord om vår sida. 🙂
   ”Hjälp” skriver du, vi ska försöka. Det är mycket vi inte vet om dig, ålder, vikt, (kön? antar kvinna), menscykelsperiod och hur länge du har haft detta mat och träningsupplägg. Alla dessa parametrar är viktiga för att förstå vad som händer.

   Först och främst låter det som att du borde få resultat med det du gör. Om du inte har kört detta upplägg i 4 veckor så gör det. Det kan faktiskt vara så att du redan har fått resultat men inte ser det på vågen ännu.

   Men om vi utgår från att du har haft detta mat och träningsupplägg i minst 4 veckor så är det bara att konstatera att något inte fungerar och du måste göra något annorlunda. Frågan är vad. Här är våra tankar.

   Det är populärt att räkna kalorier men vi tycker att det är en onödigt svår väg till viktnedgång. Det är mycket pyssel att hela tiden väga all mat, svårt att äta ute. Det är även svårt att väga saker man äter tex på fest om man tar lite snacks osv. Ett liv blir helt enkelt väldigt komplicerat av kaloriräkning.

   Som du kan läsa i inlägget så förespråkar vi att man gör det enkelt. Om vi vore du så skulle vi strunta i räknandet under 4 veckor och istället följa Slow Carb Diet (se hur du gör här: http://fyratimmarskroppen.se/visa_artikel.php?artikel=721)
   Om du märker att du blir hungrig efter att ha tränat så äter du bara större portioner av den godkända maten (lassa på med bönor, protein och grönsaker), du ska inte gå hungrig på denna diet. Dagen efter ätardagen kan du köra ett riktigt killer-pass i gymmet resten av dagarna i veckan kan du inte förvänta dig att ha lika mycket styrka eftersom du kommer ha mindre kolhydrater i kroppen och då får du nöja dig med att ta det lite lugnare under träningen.

   Vi hoppas att du som så många andra kommer upptäcka hur lätt det är att äta enligt SCD. Du kommer vara mätt, ha ett stabilt blodsocker och kunna unna dig en ätardag per vecka och samtidigt få resultat.

   Hör gärna av dig efter 4 veckor igen och berätta hur det har gått.
   Lycka till! Jenny & Olle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *