Gå ner i vikt med Bikramyoga?

Går man ner i vikt av Bikramyoga var frågan. Som jag berättat i förra inlägget så gick min fettprocent ner nyligen men det kan ha att göra med att BodyMetrix-mätaren bara mäter underhudsfettet. Alltså skulle mitt vicserala fett (bukfettet) kunna ha gått ner utan att det visades i mätningen. Troligt är att det gjort det eftersom bukfett/vicseralt fett bränns före underhudsfett och min fettprocent i BodyMetrix-mätningen har stått still ca 5 månader på ca 30 % trots att jag har gått ner i vikt.

Slutsats: Min nedgång nyligen i fettprocent har nog mer med att göra att jag nu har börjat bränna mitt underhudsfett och inte bara bukfettet (dvs. jag har gått ner i en jämn takt hela tiden).

 

Sedan jag började med Bikramyoga 1,5 månad sedan har min viktminskning nästan avstannat. Detta kan bero på olika saker:

1) Bikram yoga stressar kroppen och stör på det viset fettförbränningen (Mer av stresshormonet kortisol i kroppen som bidrar till minskad fettbränning).

2) Träningen gör att jag äter mer för att orka och jag överskattar hur mycket jag bränner och underskattar hur mycket jag äter (detta är den vanligaste orsaken till att träning gör att vi inte går ner i vikt).

3) Jag börjar närma mig min idealvikt och råkar ut för det som kallas för setpoint. Setpoint är en vikt som kroppen ””graviterar mot” att väga. Därför är det svårare att gå ner när man är på sin idealvikt. Det som talar mot detta är att min viktkurva s trend är ökad viktnedgång med tiden plus att jag fortfarande har 27 % kroppsfett (kvinnor kan ligga på 20 % utan att vara underviktiga).

4) Min kropp har börjat bygga muskler. Jag tränar ”power of 10” i gymmet varje söndag efter min ätardag så jag har lagt på mig mskler. Dock är det orealistiskt att tro att de väger så mycket att de uppväger viktminskningen jag gör eftersom muskler tar myyycket längre tid att bygga.

Det var några tankar kring resultatet. Mest troligt är att jag tränar för mycket (både yoga och även annat) och att jag på det sättet stressar min kropp (kortisol) och att jag inte får en regelbunden energi in/energi ut minus-balans.

Bikram verkar inte hjälpa för viktnedgång (se resultat av självexperiment i filmen) men är en härlig träningsform!

 

En reaktion på “Gå ner i vikt med Bikramyoga?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *