Energi, kalorier och Intermittent fasta

Här är en uppföljning av mitt experiment med IF. Det går hyfsat bra att ha 6 timmars ”ätfönster”. Om jag ser till att ligga på -500 kcal/dag så blir jag inte för hungrig under min fasta. Hade några dagar i förra veckan då jag låg (-840 kcal/dag) för långt och blev trött, irriterad och väldigt sugen på att få ätardag (mer än vanligt). Viktigt att hålla koll på energiintaget särskilt nu när jag tränar varje dag och det går åt mer energi. Det är väldigt lätt att hamna för högt eller för lågt i energiintag när man har så lite vikt att gå ner som jag nu har. Så lite som 200 kcal hit och dit gör skillnad! Så nu har jag behövt vara lite mer kontrollfreak angående mina kalorier och faktiskt räkna lite noggrannare vad jag får i mig. En viktig indikator på att jag ligger för lågt är trötthet.

Äggets energiinnehåll var en överraskning 1 helt ägg: 100 kcal, 1 äggvita = 14 kcal. Lite skillnad eller hur?! Gulan är mest fett och vitan mest protein så jag gör äggröra med 1 helt ägg och använder flytande äggvita på flaska som motsvarar resterande 3-4 ägg för att få i mig rätt proteinmängd.

Nedan är ett exempel på min kost just nu med utökat protein för att ersätta de kalorier jag förlorar i o m att jag har tagit bort bönor/linser ur min kost.

Frukost: linfröolja 1 stor msk = 100 kcal, proteinshake 50 gram = 150 kcal, 2 ägg med gula = 210 kcal TOT: 460 kcal

Lunch: stuvad spenat med lättkvarg =70 kcal, tonfisk i vatten = 130 kcal, litet kikärtsbröd 100 kcal TOT: 300 kcal

Middag: stuvad spenat med lättkvarg =70 kcal, äggröra med 1 äggula + 4 äggvitor = 155 kcal TOT: 235 kcal

Totalt intag/dag: 995

Min dagliga förbränning: 1200 kcal (felberäknat – se nästa inlägg) + träning 40 minuter 200 kcal = 1400 kcal

Min energibalans: -405

Intermittent / periodisk fasta = Du intar kalorier endast under en del av dygnet. Det kallas för ätfönster. Det kan vara 8, 6 eller 4 timmar långt. Då äter du alla dina måltider/kalorier och resten av dygnet fastar du. Att fasta innebär att du inte intar några kalorier. Du kan dricka te och kaffe utan något i men inget annat. Intermittent fasta är inte bundet till någon speciell diet. Du kan ha en kost med något reducerade kalorier om du vill gå ner i vikt, vissa kroppsbyggare äter något mer kalorier (ex. + 100 i energibalans eller något mer) för att bygga muskler men inte gå upp i fettvikt. Att intermittent fasta bränner mer fett än om du sprider ut måltiderna under dagen är inte vetenskapligt bevisat.

7 reaktion på “Energi, kalorier och Intermittent fasta

 1. Hej!
  Har spanat runt på er sida och blogg ett par veckor. Gör ett eget försök sedan knappt två veckor tillbaka. Räknar dock inga kalorier.Har kört LCHF tidigare, så jag har inte chockstartat i viktnedgång, men ca 1,5 kg ner har det blivit. Nu tlll min fråga. Har du verkligen inte mer än 1200 kcl i grundförbränning? Vad grundar du den siffran på?
  Hur noga är Du med att dricka mycket?
  Tack för att ni delar med er!
  Lena

 2. Hej! jag har försökt tappa vikt m lchf men lyckas inte. Tänkte testa detta nu, undrar om ni har träffat några som lyckats med 4hb efter att ha misslyckats m lchf? några erfarenheter? måste man äta kolhydrater på ätardagen? jag tål inte mjöl. är kan man äta fett och protein bara? eller är det viktigt m carbs, kan man fruktbomba ? 🙂

 3. Hej Ellen,
  Under de första månaderna av vår dietperiod körde vi i princip LCHF+ bönor + ätardag och gick snabbt ner i vikt. Men efter ett tag så kom vi på en platå och då var vi tvungna att testa oss fram ytterligare. Vi känner inte till någon som misslyckats med LCHF och lyckats med SCD… än. 😉

  Vi uppfattar LCHF i första hand som en livsstil inte en viktminskningsdiet. Men trots detfungerar LCHF bra för många. Problemen verkar uppstå när man ska komma ner de där sista kilona. Då kan det behövas att man börjar att experimentera, ”bodyhacka”, vilket är själva kärnan i 4timmarskroppens metod. Om du inte gå ner i vikt så måste du göra på något annat sätt – kan man säga är kärnan i självexperimentring.

  På SCD har du energiunderskott på dietdagarna och energiöverskott på ätardagen. Det är bra att fylla på kolhydratdepåerna (musklerna + lever) på ätardagen, du ökar ämnesomsättningen och gör det även möjligt att styrketräna hårt dagen efter (=behåller muskelmassa). Men den viktigaste funktionen för ätardagen är den psykologiska, maten på dietdagarna ska nämligen vara ganska trist så ätardagen behövs som ett vattenhål för att hålla motivationen uppe.

  När allt fungerar som det ska så kommer energiunderskottet av sex dietdagar vara större än överskottet av en enstaka ätardag.

  De flesta som kör på SCD frossar i kolhydrater på ätardagen. Om du du helt skippar kolhydraterna på ätardagen så kommer du i och för sig få en efterlängtad paus i dieten men du förlorar effekten av kolhydratladdningen i musklerna och det är inte säkert att du får uppsvinget i ämnesomsättningen.

  Med tömda kolhydratdepåer (som blir effekten av dietdagarnas ketos) så agerar musklerna som svampar och suger i sig de flesta kolhydrater du stoppar i dig på ätardagen, vilket gör att risken är mycket liten att kolhydraterna omvandlas till fett. Vi försöker vara lite försiktiga med fett på ätardagen eftersom fettet inte kan lagras i musklerna utan fyller på fett i fettcellerna. Jag försöker t.ex. äta lite mer sockergodis och släta bullar istället för att frossa i munkar och choklad. För Jenny är det viktigt att få äta precis vad hon vill för att orka i veckorna så hon begränsar sig inte alls.

  Vår egen erfarenhet är att det snabbt kan bli väldigt mycket energi om man frossar i fett jämfört om man frossar i stärkelse/kolhydrater. Men det är fullt möjligt att det fungerar, det är bara att testa sig fram! – Experimentera och utvärdera!

  Frukt fungerar i princip bra, även om det är svårt att få i sig tillräckligt med energi utan att snabbt bli proppmätt. Jag skulle rekommendera andra kolhydratkällor som potatis, rotfrukter, ris, havre, quinoa, majs, öl och gärna lite sockergodis (lakrits, gott & blandat, sega råttor m.m.).

  Om anledningen till din fråga är att du vill vara kvar i ketos för att du tänker att du bränner mer fett då så skulle vi tänka oss att du förmodligen förlorar mer på att inte få den förhöjning i förbränning som kolhydraterna ger på ätardagen.
  Lycka till och berätta hur det går framöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *