Vad ska man äta?

Protein

Till frukost: 30 gram (minst 40% av energin från protein)
Lunch och middag: minst 20 gram per måltid

Första hand: ägg, fisk, kött (t.ex. biff, kyckling, kalkon)
Andra hand:  keso
Tredje hand: proteinpasta* eller proteinpulver**

Om du köper halvfabrikat, var nogrann med att kolla innehållsförteckningen. Marinader, såser och  t.o.m. köttet kan ha preparerats så att det innehåller socker (speciellt påläggskött). Även om nötter innehåller mycket protein så är det inte rekommenderat. Dels får du i dig en del extra fett, men framför allt finns det risk för okontrollerat småätande, speciellt mellan måltiderna. Mandlar är Ok som nödproviant om du är utsvulten och inte kan hitta lämplig mat inom några timmar.

*Proteinpulver
Problemet med proteinpulver, speciellt vassleprotein är att det går snabbt ut i kroppen och man  känner inte så mycket mättnad. Jag har testat risprotein som innehåller lite mer fibrer och som ger  mer fyllnad i magen och som gör att man känner sig mätt. Om du ska äta proteinpulver så se till att  välja ett pulver som innehåller så lite kolhydrater som möjligt. Vilken typ av protein spelar inte så stor  roll; vassle  och ägg anses vara de bästa proteionerna, men alla fullvärdiga proteiner fungerar bra.  Sojaprotein är lite kontroversiellt, men fungerar troligen precis lika bra som vassle.

**Proteinpasta (varje portion innehåller 28 gram protein och bara 6 gram kolhydrater). Vi har testat  CarbZone proteinpasta under flera månaders tid och den har stått för halva proteinintaget.

Grönsaker

De flesta bladgrönsaker (ovanjordgrönsaker) fugerar Ok.

Bra grönsaker: spenat,broccoli

Gränsfall: det som man normalt tänker på som grönsanker kan i själva fallet vara en frukt och innehålla en hel del kolhydrater. Ett typexempel på detta är tomater och avokado.

Tomat, OK med 1-3 tomater per dag men ät dig inte mätt på dem

Lök, OK med 1-3 lökar per dag men ät dig inte mätt på dem (glöm löksoppa)

Avokado (max en halv per dag)

Baljväxter

Baljväxter är din källa till kolhydrater under den här dieten. Till legymer räknas ärtor, bönor, kikärter och linser.

Bästa val: Channa dahl, svarta bönor, gröna linser, råda linser, kidneybönor,

Mindre bra val: Vita bönor

Ej tillåtet: Bönor i färdig sås typ Heinz bönor i tomatsås (innehåller oftast socker). Inte heller Hummus, rostade bönor, jordnötter (risk för småätande).

Baljväxter  som proteinkälla

Det spännande med denna grupp är att de förutom kolhydrater är en källa till protein. Legymerna lever i symbios med kväveälskande bakterier som binder fritt kväve från luften och hjälper plantan att producera protein. I själva verket är det legymerna som är den mest naturliga proteinkällan. Om man inte regelbundet växelodlar med legymer så kan det bli nödvändigt med artificiell kvävegödsling (ammoniak). I själva verket så är bara hälften av det protein vi människor äter idag från denna naturliga väg, resten kommer ursprungligen från industriellt framställd ammoniak. Koncetrationen av protein i legymer är inte så hög, så oftast låter vi proteinet koncentreras genom att först låta djuren äta och med tiden bygga proteinrika muskler som blir köttprodukter. Man kan även koncentrera proteinet från legymerna på industriell väg i form av sojaprotein eller ärtprotein.

Fett

Använd fett vid tillagning av maten, eventuellt även som tillskott (omega-3/omega-6). Du behöver inte vara rädd för fettet eftersom det hjälper till att skapa mättnad och kroppen behöver en del fett varje dag för att man ska må bra. Men du bör ändå ha respekt för att extra fett ökar energiinnehållet i maten. För mycket fett leder till energiöverskott som minskar möjligheten till viktnedgång.

Om man ska vara noga med att undvika kolhydrater så rekommenderar Tim Ferriss Ghee, en typ av smör från Indien, som man hittar i asiatiska affärer. Vi har provat det men senare har vi gått över till olika oljor. Att steka i; rapsolja, till salladen; olivolja och för att få omega 3 Linfröolja på sked eller i vatten för att skölja ner. Fiskleverolja eller omega 3 kapslar är bra andra sätt att få i sig omega 3 på.

60 reaktion på “Vad ska man äta?

 1. Självklart fungerar fisk utmärkt som proteinkälla. Ska lägga till det i texten på en gång. Alla sorters fisk. Fet fisk som t.ex. lax har dessutom nyttiga fettsyror. Vi brukar tipsa om att undvika fisk inlagd i olja, det kan innehålla mer fett än protein.

 2. Hejsan! Bara funderar på, är vitkål okej?har en last för hemmagjord pizzasallad, får dock ingen klarhet i om det är okej eller inte:p tacksam för svar!

 3. Hej,

  Jag undrar hur det är med bär? Är det ok?
  Sen skulle jag önska att det fanns lite mer receptförslag här på sidan.

  Tack på förhand.

 4. Tjenare har en nyfiken fråga, kan man äta hela ägg eller ska man hålla sig till bara äggvita?
  och isåfall kan man köpa äggvita på dunk ? MvH Emil

  • Äggvita på dunk finns på vissa ICA. Gulan tar du bort om du vill dra ner på energiintaget – om det är nödvändigt förstås.

  • När mat är söt så äter man mer. Var sparsam med goda smaker säger vi. Men funkar det för dig så funkar det.

 5. Hej!
  Har inte börjat följa dieten än då jag och min fru hittade det idag. Men har kollat lite (från iPhone) och undrar hur man ska träna? Har jag missat där ni skrivit om det? Med vänlig hälsning, Christopher

 6. Hej!
  Frukost är inte min paradgren så jag skulle uppskatta förslag på frukost som kommer upp i 30 gr protein.
  Mvh Mia

 7. Frukosten behöver inte vara komplicerad! En kopp bönor, lite blandade grönsaker (t.ex. paprika, sallad, gurka, blomkål och spenat). Proteinet får du lätt i dig genom några kokta ägg, en burk keso, eller en burk tonfisk. Kolla på innehållsförteckningen hur mycket som behövs för att du ska komma upp i 30 gram. Om det är helt hopplöst kan man komplettera med proteinpulver.

 8. Hejsan!
  Jag och min fru har börjat med dieten nu i måndags.. Frukosten går okej med ägg och keso.. Det är de andra måltiderna som för mig blir ett problem kyckling fisk bladspenat keso kikärtor bönor linser.. Finns det några bra maträtter och något vi missat som man får äta? Mvh

 9. Hej Christopher, jag hoppas ni äter mer än dessa sju ingredienser? I princip alla ovanjordsgrönsaker fungerar: tomat, broccoli, gurka, paprika, lök, blomkål, brysselkål, vitkål, sallad o.s.v. plus de flesta kryddorna. Förutom fisk och kyckling fungerar det också med alla andra animaliska protein: vilt, nöt, häst o.s.v. eller rent vegetabiliskt protein: soja, (sojafärs, tofu, tempeh) glutenprotein (seitan) eller ärtprotein (pulver). Sedan finns det proteinpasta (från Carbzone) eller tagliatelle helt gjord på bönor (från á la eco, finns på hälskostbutiker). Många tycker det är enklast att ta en börja med en vanlig maträtt ta bort alla kolhydrater och sedan lägga till bönor och grönsaker. Man kan också göra kolhydratfritt ”potatismos” genom att göra mos av bönor eller blomkål om man vill. Den här frågan dyker upp med jämna mellanrum så vi funderar på att ösa in betydligt mer mattips i bloggen (http://blogg.fyratimmarskroppen.se/category/mattips/).

 10. Protein till frukost på minimal tid: keso, proteinshake eller tonfisk. Se även svaret till Christopher här ovanför, du kan äta samma sak till frukost som du äter till middag.

  • Hej Björn, om du ska gå ner i vikt så måste du förstås ligga på energiminus. Då blir det lite trögare att jobba fysiskt. Det kan gå över efter en period men det viktigaste är nog att du inte ligger för lågt. Det du kan göra för att lätt få i dig mer energi är att öka intaget av bönor/linser. Prova och utvärdera. Känns det ok på jobbet och du går ner i vikt; fortsätt så. Känner du dig för svag på jobbet; ät mer bönor/linser. Det gäller att du hittar din kropps balans mellan att orka och samtidigt gå ner i vikt. Om du märker att du måste äta något mer för att orka med ditt jobb så gör det. Men var då medveten om att du inte kan festa loss hur hårt som helst på din ätardag eftersom du har ett mindre underskott att ”ta av”. Lycka till med att hitta din bekväma balans och nå önskat resultat!!

 11. Hej jag vill gärna testa den här dieten men är lakto-veg som inte tål bönor och det gör det hela mkt svårare.
  Har ni några råd till mig om vad jag kan äta eller om det överhuvudtaget kommer gå?
  Sara

  • Vitsen med bönorna är att få i sig riktigt långsamma kolhydrater så att man inte blir trött och seg under dieten. Många tycker bönor är besvärligt, men linser fungerar fungerar faktiskt precis lika bra! Om du däremot har en rejäl baljväxtallergi så kanske du har problem med linser också? Jag har under långa perioder skippat både bönor och linser och klarat mig bra på dieten; de enda kolhydrater jag fått har kommit från proteinpastan (CarbZone). I nödfall kan man byta ut bönorna mot kokt avsvalnad sötpotatis (resistent stärkelse) eller till och med lite bär (blåbär, hallon och jordgubbar). Även om det inte är ”korrekt” enligt dieten så måste man ändå alltid testa sig fram och hitta det som fungerar.

 12. Hej!
  Undrar lite hur de är med fröer? Till exempel sesamfrön? Psylliumfrön och linfrö? Pumpakärnor och solroskärnor?
  Ska man utesluta/dra ner på mjölkprodukter eller är de helt ok att äta en burk med kvarg till frukost?

  • Fröer räknas som nötter vilket betyder att du bör undvika dem på den här dieten. Det är OK om de bara ingår som en mindre ingrediens (t.e.x. solrosfrön i pesto eller sesamfrön som panering).Psyllium och linfrön tas normalt inte upp av tarmen (om man äter dem hela) och borde fungera i alla fall. Både psyllium och linfrön är även bra för mage och tarm.

   Det bästa är om du helt utesluter alla mjölkprodukter, inklusive kvarg. Om det känns helt hopplöst för dig att få i dig protein på något annat sätt kan du äta keso (= cottage cheese). Skillnaden mellan Keso och kvarg ligger främst i smaken/konsistensen, du blir helt enkelt snabbare mätt på Keso.

  • Jättebra fråga Valle! Kokade kikärter är tillåtna, men om du mosar dem och tillsätter olja och lite kryddor (=hummus) så är det plötsligt inte tillåtet, likaså om du rostar kikärterna (typ naturgodis). Falaffel (utan ströbröd!) bedömer jag som gränsfall. Det här handlar inte om näringsinnehållet i maten, utan om maten får sådan konsistens och smak att du äter ”för mycket av det goda”. Det är mycket lättare att äta för mycket rostade kikärter jämfört med kokade kikärter. De flesta dieter, inklusive den här, är s.k. lågvariationsdieter som bygger på att maten ska bli lite tråkig (jag förklarar lite av detta i den här videon: Vilken diet passar dig? Del 3).

 13. Hej! Jag har hållet på i 6 dagar nu och följt dieten till punkt o pricka. Har inte gått ner mycket mer än knappt ett kilo:-( men mitt stora problem är att jag är stenhård i magen och uppblåst. Vad gör en misströstande?
  Mvh Ylva

  • Hej Ylva. För att ge dig realistiska förväntningar så kan jag börja med att säga att om vi ponerar att du gör av med 2000 kcal/dag (kvinnor ligger mellan 1500-2000) och om du inte skulle äta alls under 6 dagar så skulle du kunna bränna (6 x 2000 =12000 kcal) vilket skulle vara strax över ett kilo fett. Så om du tycker att 1 kg viktminskning är lite på 6 dagar så tänk om. Du har förmodligen inte gått ner 1 kg fett utan det är lite mindre maginnehåll och vatten. Att gå ner i vikt tar lite tid och du behöver vänta i 4 veckor innan du kan dra någon slutsats kring hur det faktiskt går. För magen så skulle jag backa på bönorna något och de fiberrika grönsakerna och dricka lite mer vatten.
   Lycka till!

 14. Hej,

  Vilken bra hemsida och bra jobbat av er två:-).
  Min fråga är vad ni tycker om protein bars?
  Alltså, jag tänkte om man är sugen på något gott till kaffet. De flesta proteins bars innehåller ju rätt mycket kolhydrater, skulle det det förstöra dieten, särskilt om man vill följa den strikt?
  Tack på förhand:-)

  • Hej Natasha, ja, vill man följa dieten strikt så är det både för gott med bars och för mycket kolisar. Inte att rekommendera om man vill göra det lätt att gå ner i vikt. Försök att hitta annat som förgyller livet som du inte prompt måste stoppa i munnen. En god bok, en bra film, sällskap. Fundera över hur du kan möta det behov du har på andra sätt.
   Lycka till!

 15. hej jag undrar hur det är med varm rökt kassler? såg att det fanns lite glkossirap druvsocker och potatis stärkelse. är det då en big no no?
  tack för svar

  • Hej, när vi var på dieten var vi petiga med att inte äta gömt socker. Främst för att vara tydliga för oss själva med vad som gällde och minimera att töja på gränserna. Det hjälper mentalt när man ska hålla diet. Ju mer man tullar på regler, desto mer viljestyrka krävs. Lycka till!

 16. Hej,

  Första två veckorna gick finfint, med en viktnedgång på 3 kg. Men nu i slutet av den tredje har jag gått upp 2 kg igen. Har verkligen varit noggrann så jag kan inte förstå varför? Har ni liknande upplevelser av att vikten fluktuerar, trots noggrannhet? Man tappar ju lusten…

  Mvh

  Johanna

  • Hej Johanna,

   Ledsen för sent svar. Vi har varit på långsemester och internetuppkopplingen har varit lite svajjig.

   Att vikten åker lite upp och ner några kilo är inget ovanligt. Du har helt enkelt olika mängd vatten bundet i kroppen. De tre kilona du gick ner de första veckorna var huvudsakligen vatten plus lite fett. Hur mycket vatten som binds av kroppen beror på kolhydratintag, saltintag och hormonbalans (man binder gärna extra vätska kring mensen). Det finns heller inga bra mätmetoder för att få reda på vad som hänt på så kort tid; alla fettmätningsmetoder kräver relativt stora förändringar för att ska kunna mäta resultatet.

   Det du beskriver är alltså inget att oroa sig för. Den stora utmaningen är att så att säga ”sitta still i båten” och vänta minst en månad innan man börjar utvärdera resultaten, att bränna fett går dessvärre långsamt.

   /Olle

 17. Hej.

  Jag undrar hur det är med vanlig ärtsoppa, får man äta det? Om jag kokar egen och även har kokt fläsklägg så borde det va en bra måltid eller?

  Mvh Åse

  • Hej Elias, Jag skulle undvika bulgur och byta ut det mot bönor/linser och grönsaker. På så sätt blir du mättare och kommer naturligt äta mindre. Bulgur innehåller en hel del kolhydrater och baljväxter har mycket långsammare kolhydrater.
   Lycka till!

 18. Hej! Jag hänger inte med i proteinpulver-djungeln. Håller på att ladda upp för start med 4hb, men måste samla recept och kunskap innan.
  Är inne på frukost nu. Jag vet att en smoothie är enda alt. För mig på tidiga stressiga mornar med små barn.

  Har letat på youtube lite och hittat ett recept enl. Dieten, men jag frågadätter pulvret hon använder. Hette ”biochem” och hade aningen stevia i…
  Sen var det även ägg pulver, böner osv. Lät smarrigt tom!

  Någon erfarenhet av detta Olle och Jenny?

  • Hej, välkommen till 4 timmars kroppen. Vi har provat de flesta proteinpulver (ris, ägg, hempa, ätr, kasein, vassle) och fastnat för vassle eftersom det oftast smakar bättre. Vi har inte brytt oss så mycket om ifall de har sötningsmedel i. Kalorimängden är nästan alltid begränsad eftersom de är gjorda för personer som vill tänka på formen lite. Vad jag kan se så har de mycket olika pulver att välja på på sin sida vilket är bra om man vill ha veganskt, glutenfritt eller kosher pulver. Företaget vet jag dock inget om. Vi köper vassle från gymvaruhuset EISELT® DoublePro 750g Banan och nöt eller choklad. Detta går att göra till chokladpudding om man tar mindre vatten och låter det stå en stund i kylen. (http://www.gymvaruhuset.com/eiselt-doublepro.html)

   Skriv in länken till filmen, kanske fler som vill testa smoothien.

 19. Hej!

  Skulle ni kunna tydliggöra vilka fetter ni menar under rubriken ”FETT”?

  Vad använder ni att steka?

  Tack på förhand ☺

  • Om man ska vara noga med att undvika kolhydrater så rekommenderar Tim Ferriss Ghee, en typ av smör från Indien, som man hittar i asiatiska affärer. Vi har provat det men senare har vi gått över till olika oljor. Att steka i; rapsolja, till salladen; olivolja och för att få omega 3 Linfröolja på sked eller i vatten för att skölja ner. Fiskleverolja eller omega 3 kapslar är bra andra sätt att få i sig omega 3 på.

 20. Hej!

  Älskar den här dieten efter typ tre dagar. Har varit en frukt+nötterjunkie och känner direkt att jag mår sjukt bra av att skippa allt socker som jag får i mig från frukten. Jag har dock lite problem:

  Don’t drink cals: Jag är vegan och kan därför inte smälla i mig en massa ägg och keso eller, gud förbjude, bacon. Lösningen är raw rice protein, som typ bara är gott antingen blandat i gröt eller i en smoothie. Eftersom havregryn är no-no, frukt och bär är ute ur bilden och det samma gäller för typ sojamjölk, halvremjölk, soy/havregurt etc etc, vad ska jag göra?

  Som jag har förstått det så är sojabönan inte vår vän i det här sammanhanget heller. Så sojaprotein i form av färs eller klassisk tofu är inte heller ok proteinkällor?

  Om vi nu antar att jag gör en shake på en halv avocado, vatten, lite citronjuice och proteinpulver till frukost och står mig på den fram till lunch fast jag inte känner mig supermätt, skickar hjärnan svältsignaler då?

  • Hej Agnes, jag skulle äta sojaprodukter om jag var du. Quorn och tofu kanske också kan fungera. Möjligen en daglig ranson av nötter, 30 gram per dag kan vara en mängd att starta med. Det är ca 200 kalorier så om du inte får önskat resultat efter 4 veckor så minska lite.

   Andra tips för variation: Bönpastor av olika slag har gott om protein och är lite trevliga att variera med vanliga bönor. Olika goda recept på bönburgare finns som kan ge inspiration och variation. Om de ska bindas kan du använda ”no egg” istället för vanliga ägg.

   Reglerna är till för att förenkla och ge oss en start i våra experiment att gå ner i vikt ( kolla in bodyhacking artiklarna på hemsidan). Du behöver anpassa dieten till vad som fungerar för din kropp och mentalitet. Om det blir för svårt så kommer du kanske att ge upp därför och då har du ju inte vunnit något. Se till att du känner dig tillräckligt mätt och nöjd så att du lyckas.

   Nu till din andra fråga om svältsignaler. Att vara hungrig mellan måltider är inte farligt. Om du däremot känner dig yrslig och svag efter några dagar på diet så kan det vara en bra ide att äta lite mer. Ätardagen hjälper kroppen att få nya krafter också. På denna diet behöver man inte gå hungrig, mycket protein, bönor och grönsaker hjälper med det.

   Lycka till!

 21. Hej, intressant läsning… Vill bara fråga om ni har någon erfarenhet att det här kan fungera på någon med Hypotyreos?

  • Hej Helene. Jag vet att Irene som skrivit på vårt forum började köra den här dieten strax efter att hon slutade med Levaxin och gick ner c.a 15 kg trots sin hypotyreos, se http://forum.fyratimmarskroppen.se/. Men jag har stor respekt för sköldkörtelproblem och vågar inte uttala mig om det generellt fungerar eller ej. /Olle

 22. Hej!
  Tänkte höra vad ni tycker om havregrynsgröt. Äter en portion på 2dl (torr havre) varje morgon med kanel.För att få i mig protein äter jag 2 hela ägg. Är detta ett dåligt recept för viktminskning. Är inte spec sugen på kyckling, grönsaker och baljvväxter på morgonen.

 23. Glömde även trycka in frågan angående grovt husman knäckebröd. brukar bli 2-3 st till linssoppan eller som kvällsmat med nått nyttigare pålägg.

  • Hej Daniel, om du försöker göra SCD så ingår de inte i dieten. Om det är bra för viktnedgång eller inte kommer du märka när du har ätit så någon månad. Det kallas för kroppshacking och är grundtänket inom vår metod. Matreglerna för SCD är bara en början som man utgår ifrån för att börja hacka sig fram mot bäst resultat. Det är svårt att säga något om ett livsmedel rakt av utan att ha hela bilden.

  • Bara på ätardagen. Då äter man vad man vill. Banan är en frukt (vissa hävdar att det är ett bär) inte grönsak.

 24. Är 2 ägg och 70 g keso en bra frukost? Är det bäst att inte variera sig utan fortsätta att ha detta som frukost?

  • Det låter som en bra frukost. Om du står dig och trivs så ser jag ingen anledning att variera bara för att. Många äter samma frukost år ut och år in. Dessutom så blir aptiten mindre ju mindre du varierar din kost. Hoppas det hjälpte. 🙂

 25. Hej,
  Jag och min sambo har nu testat dieten i en och en halv vecka och börjar få lite kläm på olika rätter som ska vara bra och ätliga.
  Men jag har några funderingar och det gäller tex quinoagröt. Jag tänkte ha det som alternativ till frukost, då jag redan nu är trött på ägg, ägg, tonfisk, ägg osv. Vad säger ni om det?
  Sen dricker jag gärna vatten med eco citrondroppar i. Kan jag göra det hela tiden, eller vänjer jag kroppen på något negativt sätt?
  Sen föll jag för frestelsen idag och åt några (5st) Finn Crisp med smör på. Hur illa är det för min viktnedgång?
  Sen en sista fråga. Hur många omgångar 60-90 sekunder ska jag köra på min frossardag?

  Med vänlig hälsning,
  Therese

  • Hej Therese,
   Vad roligt att ni testar dieten. Kom ihåg att metoden handlar om hacking (läs om i artiklar på sidan http://fyratimmarskroppen.se/lista_artiklar.php?katnr=809&kat=BodyHacking&bild=bodyhacking.jpg) och inte främst om vilka regler som gäller. Olika personer reagerar olika på olika saker och det är bodyhackingen som tar er till vad som fungerar för just dig.

   Så till dina frågor. Quinoagröt har mer kolhydrater så jag skulle skippa den. Faktumet att du är trött på maten är ett tecken på att det funkar. Du äter mindre om du inte är så sugen på maten som serveras och då undertrycks aptiten något.

   Citrondroppar är ok.

   Avsteg till smakligare mat (Finn Crisp) driver upp aptiten lite. Det kanske inte är så mycket kalorier men effekten blir troligtvis att du vill äta lite mer och även lite mer smaklig mat. Många känner av samma effekt av socker, om de börjar äta socker så är det svårare att sluta men om de avstår några dagar så är det sedan lättare att avstå.

   Den sista frågan förstår jag inte riktigt, utveckla gärna så ska jag svara så gott jag kan.
   Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *