Avskaffa matpolisen

En kvinna jag känner har outsourcat mat-kontrollen.

Hon både vill och inte vill äta på ett hälsosamt sätt som skulle få henne att gå ner i vikt. Det blir som en kamp inom henne. Fram och tillbaka. Därför har hon bett sin man och hjälp att passa på henne när de äter så att han ska säga till henne att sluta.

Hon ”outsourcar” den delen av henne som vill äta hälsosamt med följden att det enda som blir kvar i henne är den delen som vill äta för mycket, rebellen som passar på så fort hennes man är utom synhåll och kampen blir inte bara I henne utan även mellan henne och hennes man.

Det verkar inte funka. Vad vi lär oss av detta? – Ta eget ansvar och ta dina egna beslut.  Ta hjälp och stöd av människor i din närhet, grupper eller nära och kära men ta ditt eget ansvar och ställ inte upp på att vara andras matpoliser!

En reaktion på “Avskaffa matpolisen

  1. Tänk om hon gjorde tvärtom och istället lyckades outsourca rebellen och behöll matpolisen inom sig. Då skulle hennes man ha uppgiften att påminna henne om att äta godis och efterrätter. Så fort hennes man inte var i närheten skulle hon äta nyttigt i smyg 🙂

    Jag tror inte att det är någon långsiktig lösning att outsourca någon del av sitt eget tänkande. Det är bättre att integrera bägge delarna genom att titta på den positiva intentionen bakom dem; alla delar har en positiv intention.

    En del av mig vill vara nyttig och ha en smärt kropp. En annan del av mig vill känna sig mätt och njuta av god mat och sötsaker. På ytan verkar dessa motsägelsefulla, men om man sätter sig ner och för en saklig diskussion med dessa delar så visar det sig att bägge vill att jag ska må bra, ingen av dem vill att jag ska vara anorektisk eller kraftigt överviktig. Det behöver inte var en kompromiss, det kan lika gärna vara en win/win situation: ett exempel på detta är ätardagarna, som både ger mig chansen att njuta, men även hjälper till att hålla mig smal genom att öka ämnesomsättningen när jag går på diet.

    /Olle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *