Ä din diet ett straff eller en kärlekshandling?

Negativa tankar gör ingen nytta

Om man vill gå ner i vikt är det lätt att få följande dömande och nedslående tankar:

  • Jag vet ju hur jag ska äta, varför gör jag det inte då!!??
  • Jag borde inte äta detta.
  • Jag borde inte ha ätit det där.
  • Nu äter jag inte bra.
  • Idag har jag ätit för mycket, åh nej.
  • Nu äter jag för mycket.
  • Jag måste gå ner lite i vikt.
  • Jag har lagt på mig nu.
  • Det finns mycket med kropp, ätande och hälsa som jag har lätt för.
Dessa tankar får oss att må dåligt. De förändrar inte faktumet att vi redan har ätit det vi ätit. De gör oss inte smalare. De gör oss miserabla.

Diet som ett straff …

Förut har jag hittat motivation till att gå på en diet när jag liksom har mått tillräckligt dåligt av mina egna tankar. ”Nä, nu måste det bli en förändring!!” har jag sagt till mig själv strängt. När jag har påbörjat en diet i detta känslotillstånd blir mer som ett straff och sträng disciplin. 

Bränslet till motivation blir känslor av motvilja, ogillande, skam, skuld, kamp, känsla av otillräcklighet, kanske till och med äckel inför den egna kroppen. Folk som bantar med dessa känslor som främsta motivation blir aldrig nöjda med sin kropp eftersom de med dieten har närt känslorna av skam, ogillande, skuld, skam, äckel osv. 

… eller som en kärlekshandling

Gå inte på en diet utifrån dåligt mående, skam, äckel inför dig själv. Du är värd så mycket bättre än att vara ständig slav under en sträng övervakare. Se till att dina livsstilsförändringar kommer från ett bättre ställe! 

Du är fantastik, har en fenomenal kropp som gör så mycket gott för dig, ger dig möjligheten att uppleva allt från ett friskt andetag till en härlig orgasm.  Det finns så mycket i dig att älska. Det du är, det du gör och har. Du är full av resurser, tillgångar, gåvor att dela med dig av. Det finns så mycket att älska. Om du tvivlar på det så fråga en vän. Din kropp har detta snillrika sätt att se till att du inte skadas av giftiga halter fett och socker i blodet genom att lagra det i fettet. Tack, snälla kropp!

 Hitta vägen framåt ur kärlek

Om du känner igen några av dessa negativa tankar så kom ihåg att de bara är tankar som deppar ner dig. Leta efter mer positiva tankar. Tänk på det du tycker om med din kropp, ditt ätande, din hälsa. Det finns massor av saker som både är hälsosamma och som du älskar att göra, ha, vara. Det är jag säker på. Låt dina positiva tankar skapa ett positivt tillstånd och fokusera på att göra de positiva sakerna som de redan har lätt för att göra. Det kommer bli lättare att göra goda val nu och på lång sikt genom detta positiva fokus. Det vi fokuserar på växer. Låt kärleken och kärlekshandlingarna till dig själv växa!

Tankar som får mig på gott humör

Eftersom mitt nuvarande hack består av att må bra så pysslar jag mycket med mina tankar just nu. När någon trist tanke poppar upp blir det lätt en nedåtgående spiral, den ner tråkiga tanken avlöser den andra och snart börjar jag känna mig deppig eller irriterad. Jag vet att dessa tankar inte ger mig något värdefullt så jag avbryter jag dem och letar efter en tanke som känns bättre. Jag fokuserar på den tanke som får mig att slappna av och må bättre i 17 sekunder för då vet jag att den hinner skapa en positiv spiral där fler och fler positiva tankar kommer.

Här är några av de tankar som får mig på gott humör (och som automatiskt skapar bättre livsstilsvanor). Överstruket finns exempel på tankar som jag skulle kunna tänka men som inte hjälper mig:

Jag har krämpor här och där. / I det stora hela fungera min kropp så bra.

Jag är tjock och ful. / Jag njuter av att ha vackra händer, ansikte, fötter och ben och min kropp är mjuk och len.

Nu kommer jag inte i mina favoritjeans igen, buhu. / Jag njuter av att ha på mig mina favoritkläder. Det jag passar i just nu. Jag tycker om hur jag ser ut i dem och de känns sköna mot kroppen.

När jag rör mig blir jag självmedveten om hur fettet dallrar. / Jag älskar känslan av att dansa, cykla, röra på mig, ta massage, basta, sova, mysa. Min kropp gör det möjligt med så många njutningar.

Det jag tycker om blir jag fet av, det är så typiskt att jag måste avstå livets goda. / Det finns mycket mat jag verkligen njuter av att äta och som jag mår bra av; färska jordgubbar, rostade grönsaker, gröna smoothies, frukt, nötter.


Vilka är dina anledningar till att få en positiv spiral om din kropp?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *